Servis bojlera

062/434-499

Prvo ćemo vas upoznati sa bitnim karakteristikama bojlera, a to su: ugradnja bojlera, način rada bojlera, vrste bojlera...

Bojler je kotao u kome se zagreva voda kroz taloženje energije u vodi pomoću struje. Glavni delovi bojlera su: kućište ili oklop, termoizolacioni sloj, kazan, električni grejač, anoda, dihtung guma, regulacioni i sigurnosni termostat, sigurnosni ventil. Postoji nekoliko vrsta i tipova bojlera, kada biramo bojler, potrebno je uzeti u obzir sve mogućnosti. Odabirom bojlera prema vašim potrebama uštedeće vam vreme, vodu, energiju i novac. Naravno, uz redovno održavanje bojlera, odnosno servis kupatilskog bojlera ili servis kuhinjskog bojlera. Da bi odabrali pravi model, vodoinstalater Beograd će vas upoznati sa osnovnim podelama bojlera.

Prema načinu ugradnje bojleri se dele na: horizontalne, vertikalne i univerzalne (mogu biti i horizontalni i vertikalni).

Horizontalni bojleri

Horizontalni bojleri namenjeni su kao i što sama reč kaže za ugradnju horizontalno (ležeći) na zid. Proizvedeni su u različitim dimenzijama i zapreminama, samim tim mogu da se montiraju na zid, plafon, čak i pod. Mogu da se uklope u svaki prostor, a zauzimaju znatno manje mesta u odnosu na klasične vertikalne bojlere. Glavna prednost je ušteda prostora, koriste se u svim uslovima u kojima postoji potreba za racionalnim iskorišćenjem prostora, pa se iz tog razloga većina ljudi odlučuje za ovaj tip bojlera. Priključci za vodu nalaze se na sredini, a u zavisnosti od položaja električnog grejača i termostata, dostupni su u dve varijante: grejač i termostat sa leve strane, grejač i termostat sa desne strane.

Servis bojlera

Vertikalni bojleri

Vertikalni bojleri su narasprostranjeniji bojleri, ugrađuju se vertikalno (stojeći) na zid. Proizvedeni su u različitim dimenzijama i zapreminama, ali zauzimaju više mesta u odnosu na horizontalne bojlere. Za razliku od horizontalnih jednostavnije i brže se montiraju. Priključci za vodu nalaze se na donjoj strani bojlera, kao i grejač i termostat. Samim tim lakše im je prići i uraditi servis bojlera.

Servis kupatilskog bojlera

Vrste bojlera po načinu rada: akumulacioni bojleri ili potisni, prelivni i protočni.

Servis akumulacionog bojlera

Akumulacioni bojleri ili potisni bojleri su veliki bojleri najčešće zapremine od 50 do 100 litara. Uglavnom se koriste kao bojleri za kupatila (pogledajte slike iznad). U zavisnosti od broja članova porodice izaberite i veličinu bojlera. Pune se hladnom vodom iz sistema, pod pritiskom vodovodne mreže. U zavisnosti od zapremine i podešene temperature vode na termostatu zavisi i vreme koje je potrebno da se ona zagreje. Voda se zagreva u kazanu (rezervoaru), akumulira, a zatim koristi kao topla voda. Akumulirana topla voda u bojleru se konstantno hladi, pa je bojler konstantno dogreva do zadate temperature.

Bojler je veliki potrošač električne energije, pa vas vodoinstalater Beograd savetuje da je potrebno obratiti pažnju na temperaturu prostorije u kojoj se nalazi, kvalitet termoizolacije, zadate temperature (srednja vrednost je optimalna), naravno i količinu potrošnje. Prednost akumulacionih bojlera u odnosnu na protočne jesu niža cena, jednostavna montaža i servis akumulacionog bojlera. Mane akumulacionih bojlera su: kraći životni vek, češći kvarovi, veća ukupna potrošnja električne nergije u odnosu na protočne bojlere.

Servis prelivnog bojlera

Prelivni bojleri su malolitražni akumulacioni bojleri (mali bojleri) najčešće do 15 litara zapremine. Uglavnom se koriste kao bojleri za kuhinje, manji su i mogu stati u svaku kuhinju. Ekonomični su, praktični, štede struju i brzo zagreju vodu. Montiraju u kuhinjama iznad sudopere (nadgradni, visokomontaži bojleri) i ispod sudopere (podgradni, niskomontažni bojleri). Kuhinjski bojleri ove vrste dele se na bojlere niskog pritiska i bojlere visokog pritiska.

Niskopritisni kuhinjski bojleri su prelivni bojleri namenjeni za upotrebu u otvorenim sistemima za rad bez pritiska. Za ovaj tip bojlera koriste se baterije sa tri creva. Radni pritisak kazana jednak je atmosferskom, a uloga slavine je da apsorbuje pritisak iz vodovodne mreže. Prilikom zagrevanja vode u bojleru na slavini kaplje voda i na taj način se oslobađa višak pritiska u samom bojleru. Montiraju se bez sigurnosnog ventila. Visokopritisni kuhinjski bojleri su akumulacioni bojleri namenjeni za upotrebu u sistemima pod pritiskom. Za ovaj tip bojlera koriste se slavine sa dva creva. Montiraju se sa sigurnosnim ventilom od 6 bara odnosno 0,6 Mpa. Servis prelivnog kuhinjskog bojlera je malo lakši zbog njegovih manjih dimenzija, odnosno manje zapremine kazana.

Protočni bojleri

Protočni bojleri su uređaji koji trenutno zagrevaju vodu koja protiče kroz cev bojlera. Ne pune se vodom i ne akumuliraju toplu vodu. Zbog trenutnog zagrevanja vode grejač električnog protočnog bojlera ima izuzetno veliku snagu, zbog čega ovaj uređaj zahteva posebnu električnu instalaciju. Protočni bojleri su uglavnom snage između 4-27kw, snaga grejača je veća oko desetak puta u odnosu na akumulacioni bojler što im omogućuje da zagreju vodu dok prolazi kroz cev bojlera. Vodoinstalater Beograd vas uverava da sa ovim bojlerom uvek imate toplu vodu, bez obizra da li se neko tuširao pre vas, prao sudove.

Zagrevajući samo onu količinu vode koja vam je potrebna u tom trenutku znači racionalnu potrošnju električne energije, nema gubitka toplote usled hlađenja zagrejane vode u bojleru, a ni njenog višestrukog dogrevanja. Manjih su dimenzija i ne zauzimaju velik prostor, te se lako i diskretno mogu smestiti u svako kupatilo. Rade pod pritiskom vodovodne mreže, na sistem su povezani sa dve cevi, direktno u zid. Protočni bojleri su skuplji od akumulacionih, manjih dimenzija, dugotrajniji, štedljiviji uz minimalno održavanje.

Od vrste i izrade kazana zavisi njegova dugotrajnost i zaštita od korozije. Vrste kazana koje postoje su: prohromski kazani, emajlirani kazani i polipropilenski kazani.

Prohromski kazani

Prohromski kazani su izrađeni od nerđajućeg čelika (prohrom, inoks, rostfraj). Prohrom je sterilan i otporan na koroziju to je čelik legiran niklom i hromom. Kod izrade ovih bojlera, nije potrebna dodatna zaštita kazana od korozije u vidu premaza tako da su ovakvi bojleri dugotrajni. Fiziološki su neutralani i ne utiču na promenu hemijske i bakteriološke ispravnosti vode. Bojleri sa prohromskim kazanom predstavljaju vrhunski kvalitet. Prohromski bojleri mogu biti električni i kombinovani, u zavisnosti od toga za koju svrhu planirate da ih koristite.

Emajlirani kazani

Emajlirani kazani za bojler izrađeni su od crnog čelika uz nanošenje zaštitnog sloja emajla. Zaštitni sloj može biti kombinacija stakla i keramike, stakla i porcelana i slično. Zaštitni premaz ima funkciju kao staklo, štiti od korozije i obezbeđuje visok nivo ispravnosti vode (fiziološki i bakteriološki). Kvalitet ovih materijala je na visokom nivou, ali je slabiji u odnosu na prohromske kazane.

Polipropilenski kazani

Polipropilenski kazani za bojler izolovani su kvalitetnom polistirenskom izolacijom. Polipropilen je termoplastični polimer dodatak napravljen od kombinacije propilen monomera. Kvalitetnim načinom izrade omogućeno je da se zagrejana voda održi duže vreme u toplom stanju. Polipropilenski kazani se uglavnom koriste za malolitražne bojlere. Voda iz polipropilenskog kazana je fiziološki i bakteriološki ispravna i može se koristiti za piće i pripremanje hrane. 

Bilo koji kazan da imate postoji mogućnost da on procuri, to će te primetiti ako iz bojlera ili sa bojlera curi ili se sliva voda. Ovo je veoma opasno jer bojler električni uređaj povezan na struju. Imate tri opcije: da zakrpite kazan, da ga zamenite ili da kupite drugi bojler. Majstor vodoinstalater vam preporučuje kupovinu novog bojlera, jer ste onda sigurniji duži niz godina, to je investicija koja se na duže staze sigurno isplati.

Servis slim bojlera

Pored standardnih bojlera popularni su slim bojleri (tanji, uži bojleri) za kupatilo, posebno interesantni ukoliko imate malo prostora za postavljanje. Predstavljaju modele klasičnih akumulacionih bojlera koji su napravljeni da zadovolje potrebe instalacije bojlera u manjem ili užem prostoru a da se pri tom ne gubi na veličini zapremine bojlera. Slim bojleri su prilagođeni potrebama racionalnog iskorišćavanja užih ili manjih prostora. Servis slim bojlera je isti kao kod klasičnih kupatilskih bojlera.

Pametni (smart) bojleri

Postoje i pametni (smart) bojleri koji prate vaše korišćenje i na osnovu toga vrše zagrevanje vode. Pored više cene, dugoročno su isplativi, jer znatno štede električnu energiju u odnosu na klasične bojlere.

Najčešći proizvođači bojlera na našem tržištu: Elit, Metalac, Gorenje, Termorad, Končar, Ariston, Bosch.

Redovan servis bojlera

Redovan servis bojlera, odnosno održavanje bojlera i racionalno korišćenje produžiće njegov radni vek. Daćemo vam neke od najbitnijih saveta za korišćenje bojlera:

  • Podešavanje temperature vode na termostatu 55-60°C, time ćete znatno uštedeti potrošnju struje i sprečiti veću količinu taloženja kamenca
  • Redovno čišćenje kamenca iz bojlera, štedi električu energiju, čuva kazan i unutrašnje delove bojlera, pogotovo grejač bojlera, uklanja neprijatan miris i žutilo vode
  • Kod čestog korisćenja tople vode preporučuje se da bojler bude uvek uključen
  • U slučaju da toplu vodu koristite retko, bojler može biti uključen noću kad je jeftinija struja

Bojler je električni uređaj koji ima kontakt sa vodom, zato nemojte zanemariti redovan servis bojlera. Održavajte bojler da bi vas dugo služio i da bi bili bezbedni.

Vodoinstalater Beograd preporuka obavezno isključite bojler tokom tuširanja!

Pozovite 062/434-499