Zamena grejača na bojleru

062/434-499

Jedna od mnogih usluga koje vodoinstalater Beograd pruža svakako je zamena grejača na bojleru. Zbog vode koja je veoma tvrda grejač na boleru veoma brzo strada ili se napuni kamenca, pa slabo greje, pucketa dok greje vodu. U tom slučaju je preko potrebna zamena grejača na bojleru. Majstor za bojler preporuka obavezna zamena dihtung gume, magnezijumske anode i naravno čišćenje bojlera od kamenca. Ovakvim postupkom produžićete životni vek vašeg bojlera. Grejač bojlera je jedan od osnovnih delova bojlera, koji se nalazi u samom bojleru. Odgovoran je za zagrevanje vode koja cirkuliše kroz bojler.

Zamena grejača na bojleru

Zamena grejača na bojleru od strane majstora za vodu je svakako preporučena. Postoje različite vrste grejača bojlera, ali najčešće se koriste električni grejači i plinski grejači. Električni grejač se sastoji od grejne spirale (otporne žice) koja je smeštena unutar cevi grejača. Izolovana je prahom magnezijum-oksidom koji ima ulogu da izoluje grejnu spiralu od cevi. Kad električna energija protekne kroz grejnu spiralu, ona se zagreva i prenosi toplotu na vodu oko cevi grejača. Grejači bojlera mogu biti raznih oblika, dimenzija, kao i snage, kako bi zadovoljili određene potrebe. Plinski grejači koriste plin kao izvor energije za zagrevanje vode.

Zamena grejača bojlera

Grejač na bojleru nakon zamora materijala posle dugi niz godina može postati manje efikasan u zagrevanju vode. To može dovesti do sporijeg zagrevanja vode i većih troškova električne energije, jer je grejaču potrebno više vremena da zagreje vodu. Preporučena zamena grejača bojlera je nakon otprilike 5 do 10 godina, u zavisnosti od učestalosti korišćenja i kvaliteta vode. Zamena grejača bojlera je relativno jednostavan proces, koji zahteva stručnost i određene alate. Pre bilo kakve intervencije na bojleru najbitnija je bezbednost učesnika i korisnika. Što bi značilo da se bojler isključi sa napajanja električne energije na prekidaču.

Zamena grejača bojlera

Majstor vodoinstalater preporuka najsigurnije je da se spusti osigurač za bojler. Grejač na bojleru se može pokvariti zbog različitih razloga, uključujući oštećenja, pregrevanje, kratki spoj, kao i korozija. Ako se grejač pokvari, voda u bojleru neće moći da se zagreje. Što može dovesti do problema sa snabdevanjem tople vode u domaćinstvu.

Čišćenje grejača bojlera od kamenca

Zašto je bitno čišćenje grejača bojlera od kamenca? Uloga grejača u bojleru je da obezbedi konstantno snabdevanje toplom vodom. Grejač zagreva vodu do željene temperature koju smo podesili na radnom termostatu bojlera. Održava je na toj temperaturi uključivanjem i isključivanjem grejača (regulisanje temperature). Grejači bojlera mogu se izrađivati od bakra, nerđajućeg čelika i drugih materijala, u zavisnosti od tipa bojlera i preporuke proizvođača. Kako bi se osigurao dugovečan rad grejača, kao i njegova bolja učinkovitost u zagrevanju vode. Veoma je važno redovno održavanje i čišćenje grejača bojlera od kamenca.

Zamena grejača na kuhinjskom bojleru

Zamena grejača na bojleru Beograd

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da je potrebna zamena grejača na bojleru. Vaš grejač na bojleru nije ispravan ukoliko primetite da se voda u bojleru ne zagreva. Ukoliko je potrebno dosta vremena kako bi voda u bojleru dostigla željenu temperaturu. Nije redak slučaj da bojler greje non stop, a toplota vode nikako ne dostiže odgovarajuću temperaturu podešenu na termostatu. Bučni i čudni zvukovi u bojleru ukazuju na neispravnost grejača zbog naslaga kamenca, što smanjuje njegovu efikasnost. Često paljenje i gašenje bojlera signalizuje da postoji problem sa grejačem. Proces zamena grejača na bojleru se završava postavljanjem odgovarajućeg grejača za taj tip bojlera. Majstor za bojler naglašava da je veoma važno stari grejač zameniti originalnim grejačem koji propisuje proizvođač.

Zamena grejača na bojleru Novi Beograd

U stambenim kućama bojleri se obično koriste za zagrevanje tople vode za tuširanje, pranje sudova i druge dnevne aktivnosti. U komercijalnim i industrijskim okruženjima, kotlovi se koriste u različite svrhe. Uključujući napajanje turbina za proizvodnju električne energije, obezbeđivanje toplote za zgrade i grejanje vode za proizvodne procese. Pravilno održavanje grejača u bojleru je važno za efikasan i siguran rad sistema. Redovni pregled, čišćenje i zamena grejača na bojleru može pomoći u sprečavanju kvarova i produžiti životni vek bojlera.

Zamena grejača na bojleru Zemun

Često se dešava u praksi, da kada krenete se radom, nastanu neki problemi, u smislu, javi se neka nepoznata situacija, koju nikada pre niste videli. Imate neku nedoumicu oko toga šta dalje raditi, gde ide koji deo, pa se onda nađete u čudu i ne znate kako dalje. Šta god da pokušate ne daje rezultate, počinje da vas hvata nervoza i panika. Kod zamena grejača na bojleru najbolje i najsigurnije rešenje je naš majstor za vodu koji će to sa sigurnošću da reši. Završi započeto i vi konačno možete da odahnete, napokon imate toplu vodu u bojleru. 

Kako zameniti grejač na bojleru

Svako se od nas bar jednom zapitao kako zameniti grejač na bojleru. Pogotovo ako je bojler prestao da radi baš u nezgodno vreme. Mada, ne znam koje je vreme zgodno da bi prestao da radi, verovatno odgovor na to nema niko, ali dobro. Zamena grejača na bojleru može biti opasan posao, pogotovo ako nemate iskustva sa električnim uređajima i instalacijama. Ako ne znate postupak, postoji rizik od električnog udara, ili drugih povreda. Isto tako postoji rizik od curenja vode, poplava, ukoliko niste upoznati sa radom vodovodnih instalacija. Iz tog razloga majstor za bojler preporučuje da u slučaju zamene grejača bojlera, angažujete stručno lice, da taj posao uradi za vas.

Zamena grejača bojlera sam svoj majstor

Ako ipak odlučite da zamenite grejač sami, zamena grejača bojlera sam svoj majstor, najbitnije je da isključite bojler iz struje, zatvorite dovod vode u bojler. Isto tako je bitno da sledite uputstva koja ste dobili sa novim grejačem ili uputstva koja je dao proizvođač bojlera. Budite veoma oprezni pri radu sa strujom, jer struja i voda ne idu zajedno. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti i stručnost, najbolje i najsigurnije rešenje je majstor za bojler. Ukoliko se odlučite da to ipak odradi stručna osoba stojimo van ma raspolaganju. Naši iskusni majtori sa lakoćom rade zamenu grejača, za njih je to rutinska stvar. Kako da i ne bude, toliko zamenjenih rejača tokom cele godine. Da ne pričamo koliko su ih zamenili do sada, u svojoj dugodecenijskoj karijeri.

Čišćenje grejača na kupatilskom bojleru

Bojler u kupatilu je električni uređaj koji se koristi za zagrevanje vode za potrebe kupanja, tuširanja, pranja ruku i drugih aktivnosti u kupatilu. Bojler ima kazan u kojem se skladišti topla voda, a grejač služi da zagreva vodu u kazanu. Kad se slavina otvori, topla voda iz bojlera protiče kroz cevi i izlazi na slavinu. Bojleri su korisni jer vam omogućavaju da imate stalnu zalihu tople vode u kupatilu. Bez potrebe za zagrevanjem vode svaki put kada vam je potrebna, pa je iz tog razloga bitno redovno čišćenje grejača na kupatilskom bojleru.

Postoje različite vrste bojlera za kupatila, uključujući vertikalne i horizontalne bojlere, kao i bojlere različitih veličina u zavisnosti od potreba domaćinstva. Bojleri su neophodni uređaji u modernim domovima jer omogućavaju udobnost i praktičnost u upotrebi tople vode u kupatilu i drugim prostorijama. Važno je da se pravilno održavaju kako bi trajali što duže i kako bi se smanjila potrošnja energije i troškovi. Čišćenje grejača na kupatilskom bojleru preporučuje se najmanje jednom godišnje. Na taj način bi se održala njegova efikasnost i sprečili eventualni kvarovi, naglašava vaš majstor za bojler.

Zamena grejača na kupatilskom bojleru

Bojler u kupatilu ima mnogo veću litražu od kuhinjskog bojlera,  on može da bude centralni. To bi značilo da snabdeva toplom vodom celo domaćinstvo, neretko i neki poslovni prostor. U zavisnosti od vaših potreba birate i veličinu, odnosno kubikažu samog bojlera. Bojleri su takođe korisni za domove koji nemaju priključak za centralno grejanje vode ili za one koji žele da imaju više kontrole nad temperaturom vode. Postavljanjem centralnog bojlera štedite električnu energiju, jer nema kuhinjskog bojlera koji troši dodatno već se ceo sistem snabdeva iz jednog. Kao što smo i rekli centralnog bojlera, zarad uštede energije, a i samog prostora kuhinjskog dela. Zamena grejača na kupatilskom bojleru je čest slučaj jer strada pre svega, od naslaga kamenca.

Čišćenje grejača na kuhinjskom bojleru

Bojler u kuhinji služi za zagrevanje vode za potrebe kuhinje, kao što su pranje sudova, priprema hrane, ili za pripremu toplih napitaka. Bojleri za kuhinje obično su manji od bojlera za kupatila i imaju manji kapacitet jer se koriste manje količine vode. Kuhinjski bojleri mogu se napajati strujom ili plinom, u zavisnosti od modela. Čišćenje grejača na kuhinjskom bojleru je važno kako bi uklonili naslage koje se skupljaju na grejaču i smanjuju njegovu efikasnost i povećavaju potrošnju električne energije.

Kuhinjski bojleri mogu biti i različitih vrsta, kao što su akumulacioni (koji skladište toplu vodu u kazanu) i protočni (koji zagrevaju vodu tokom prolaska kroz cevi grejača, bez kazana). Kad kupujete kuhinjski bojler, majstor za bojler  vas savetuje da je veoma važno odabrati bojler odgovarajućeg kapaciteta i vrste prema vašim potrebama u kuhinji. Bojler u kuhinji može biti vrlo koristan uređaj, pogotovo ako živite u kući ili stanu gde ne postoji centralni bojler za zagrevanje vode. Kuhinjski bojleri mogu imati različite načine instalacije, odnosno montaže. Mogu se postavljati ispod sudopere (niskomontažni bojleri) i iznad sudopere (visokomontažni bojleri).

Zamena grejača na kuhinjskom bojleru

Pravilno održavanje bojlera veoma je važno kako bi se izbegle nezgode i produžio radni vek trajanja uređaja. Zato je veoma važno njegovo redovno održavanje, čišćenje, kao i zamena grejača na kuhinjskom bojleru. Važno je slediti i poštovati uputstva za upotrebu proizvođača koje dolaze s uređajem.

Prilikom korišćenja kuhinjskog bojlera, važno je koristiti vodu pažljivo i racionalno kako bi se izbeglo rasipanje tople vode. Čime se štedi na potrošnji vode i uštedi električne energije, pa će vaši računi za vodu i struju biti manji. To može postići podešavanjem bojlera na eko režim rada ili ​​isključivanjem bojlera kada nije potreban duži vremenski period. Sve u svemu, kuhinjski bojler je veoma važan element u svakoj modernoj kuhinji.

Bojler ne greje vodu

Primetili ste da vaš bojler ne greje vodu, to može biti znak kvara na grejaču, termostatu, prekidu napajanja ili nekom drugom problemu u bojleru. U nekim slučajevima, može biti potrebna zamena celog bojlera (procureo kazan). Proverite da li napon dolazi do grejača, ako postoji, najverovatnije je grejač neispravan, to može sprečiti bojler da zagreje vodu. U slučaju da imate multimetar, možete testirati grejač kako biste videli da li je u ispravnom stanju. Ukoliko grejač nije ispravan, potrebno je neispravan grejač bojlera zameniti odgovarajućim originalnim grejačem.

Zamena neispravnog grejača bojlera

Ako niste u mogućnosti da utvrdite uzrok problema sami, majstor za bojler svakako je naša preporuka kako bi vam pomogao u pronalaženju i rešavanju problema. Važno je da se problem sa bojlerom reši što pre, kako bi bili u mogućnosti da koristite toplu vodu u vašem domu.

Zamena suvog grejača na bojleru

Bojler sa suvim grejačem, u suštini to je isti bojler kao i svaki drugi. Razlika je u tome da se u ovom tipu bojlera grejač ne nalazi u vodi, pa se zbog toga zove suvi grejač. Grejač ovakvog tipa bojlera se nalazi u cevi koja je postavljena u kazan bojlera. Prednost grejača se ogleda u tome što se na suvom grejaču bojera ne skuplja kamenac. Treba napomenuti da se kod zamene suvog grejača ne ispušta voda iz bojlera, jer kao što smo rekli grejač se ne nalazi u vodi. Samim tim je i zamena suvog grejača na bojleru dosta lakša u odnosu na klasični grejač potopljen u vodi.

Zamena suvog grejača na bojleru

Suvi grejač na bojleru je smešten u prohromsku cev i na taj način obezeđuje efikasnu razmenu toplote i zamenu samog grejača na bojleru. Ukoliko vam u nekom trenutku bude potrebna zamena suvog grejača na bojleru, vodoinstalater Beograd će se rado odazvati vašem pozivu. Dovoljno je da se isključi električna energija, izvuče grejač iz cevi i u nju ubaci novi, koji se zatim jednostavno priključi. Cev u koju je ubačen suvi grejač je izradjena od prohroma, pa se na njenoj površini manje zadržavaju naslage kamenca. Temperatura koju postiže suvi grejač je nešto viša od standardnog grejača pri istoj snazi, pa je kraće vreme zagrevanja iste količine vode.

Zamena grejača na bojleru cena

Zamena grejača na bojleru cena može da varira u zavisnosti od nekoliko faktora. Neki od njih su veličina i pozicija samog bojlera tj. njegova pristupačnost, vrsta i tip grejača, lokacija, itd. Pre nego što krenete da razmišljate o zameni grejača na bojleru, majstor za bojler preporuka da se prvo pozove profesionalni vodoinstalater. Koji bi procenio stanje bojlera, kao i to da li je zaista potrebna zamena grejača na bojleru. Isto tako treba proveriti da li je bojler još uvek pod garancijom, zamena grejača može biti pokrivena garancijom. Savetujemo da proverite garanciju bojlera pre nego što se odlučite za zamenu grejača.

Zamena grejača na bojleru cena

Magnezijumska anoda u bojleru

Magnezijumska anoda u bojleru pruža elektrohemijsku zaštitu na površinama formirajući galvanski element, i služi kao zaštita unutrašnjosti bojlera od korozije. Korozija se javlja kada voda koja se zagrejava u bojleru ima prisustvo elektrolita (soli, kalcijuma), što može dovesti do stvaranja kiselina koje oštećuju unutrašnjost bojlera. Anoda u bojleru je napravljena od metala (magnezijum, aluminijum ili cink) koji je manje otporan na koroziju od materijala od kojih je napravljen kazan (katoda, koju štitimo).

Magnezijumska anoda bojlera

Kad se elektroliti pojave u vodi bojlera dolazi do reakcije, pri kontaktu sa magnezijumskom anodom, elektroliti se vezuju za anodu koja oksidira i rastvara gubitkom metala. Reakcije koje se dešavaju na katodi su redukovane i ne utiču značajno na materijal katode . Razlika u potencijalu između dva metala znači da žrtvena anoda korodira i troši se. Na taj način i produžuje vek trajanja bojlera, štiteći ga od korozije.

Zamena anode na bojleru

U toku korišćenja bojlera, na pojedinim kritičnim mestima na kazanu dolazi do smanjenja ili oštećenja zaštitnog emajliranog sloja. Između kritičnih mesta i anode se javlja napon slabog inteziteta, usled čega dolazi do pojave zaštitne struje elektrona sa anode na nezaštićeno mesto na kazanu. Na taj način se žrtvovanjem anode produžava vek trajanja kazana. Anoda se vremenom troši zbog reakcije koja se odvija. Preporučuje se njeno redovno proveravanje i zamena anode na bojleru od strane iskusnog majstora za bojler.

Zamena anode na bojleru

Veća provodljivost vode, viša temperatura vode, kao i učestalost upotrebe bojlera negativno utiču na vek trajanja anode. U nekim slučajevima, anoda se može potpuno istrošiti i tada više nije u mogućnosti da štiti bojler od korozije. U tom slučaju treba zameniti anodu kako bi se nastavila zaštita bojlera. Kad se radi zamena anode na bojleru treba iskoristiti priliku da se ujedno očisti kazan od kamenca. Na taj način ćete poboljšati rad i produžiti upotrebni vek uređaja.

Zamena dihtung gume na bojleru

Dihtung guma na bojleru služi kao zaptivka između različitih delova bojlera, obično između grejača i kazana bojlera. Njegova glavna funkcija je sprečavanje curenja vode iz bojlera. Dihtung guma omogućava da se pritisak koji se stvara u bojleru održi na konstantnom nivou i sprečava curenje tople vode iz bojlera, što bi moglo biti opasno za korisnika. Bojler je spoj vode i struje, pa je veoma opasno ako voda procuri iz bojlera. Zamena dotrajale dihtung gume na bojleru je važan korak u održavanju i produženju životnog veka bojlera i same sigurnosti korisnika.

Ako želite sami da zamenite dihtung gumu bojlera, prvo i najvažnije je da isključite bojler sa električne mreže. Najbolje, a svakako je to preporuka majstora vodoinstalatera da spustite osigurač. Kod vode je veoma bitno šta god radili zatvorite dovod vode na ventilu. Zatim skinite brinoks creva, sigurnosni ventil i ispraznite vodu iz bojlera, samo pazite, voda u bojleru je veoma topla. Skinite poklopac, kako bi imali pristup unutrašnjim delovima bojlera. Ukoliko je potrebno skinite termostat, zatim oslobodite flanšnu tj. nosač grejača i samog dihtunga. Kada ste već sve izvadili iz bojlera, eto vam prilike,a i bilo bi poželjno de se kazan očisti od kamenca i ispere.

Dihtung guma bojlera
Zamena dihtung gume na bojleru

Pažljivo skinite staru dihtung gumu sa flanšne i zamenite je novom odgovarajućom. Očistite površinu na kojoj je dihtunga bila postavljena, kako biste uklonili sva strana tela. Postavite novu dihtung gumu na mesto prethodne, pazeći da bude ravno nameštena i pravilno postavljena. Montirajte grejač, termostat, zatim povežite napajanje i vratite poklopac bojlera. Montirajte sigurnosni ventil, stavite brinoks creva. Dopunite bojler vodom i proverite da li postoji curenje. Ako je sve u redu, uključite bojler na električnu mrežu. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti da zamenite dihtung gumu na bojleru, najbolje je pozvati majstora za servis bojlera.

Zamena flanšne na bojleru

Flanšna na bojleru je metalni deo bojlera koji se nalazi na donjoj ili bočnoj strani bojlera. Služi kao nosač dihtung gume i grejača koji se instalira na bojler i zaptiva površinu kazana i flanšne pomoću dihtung gume. U suštini to je prirubnica koja se pričvršćuje na kućište bojlera i obezbeđuje nepropustnost vode i vazduha, odnosno pritiska. Flanšne bojlera mogu biti različitih oblika i dimenzija, mogu biti izrađene od različitih vrsta materijala. Najčešće se koriste flanšne od nerđajućeg čelika, postoje bakarne i mesingane flanšne. Prirubnica na bojleru je važan deo sistema grejanja, pa je bitno da je pravilno instalirana i održavana kako bi se osigurala dugotrajnost i sigurnost rada bojlera. U slučaju problema sa flanšnom, servis bojlera preporučuje da zamena flanšne na bojleru bude blagovremena, kako ne bi došlo do većih komplikacija i havarija.

Flanšna bojlera

Neki od čestih problema koji se mogu pojaviti sa flanšnom na bojleru uključuju curenje vode, pucanje ili lomljenje flanšne. Dešavaju se prilikom zamora materijala ili pri teškoći spajanja tj. pričvršćivanja flanšne na kućište bojlera. U slučaju curenja vode ili pucanja flanšne, potrebno je odmah isključiti  bojler iz struje i pozvati majstora vodoinstalatera. Osim toga, ako je flanšna oštećena ili kućište bojlera, potrebno je razmotriti zamenu flanšne, ukoliko je potrebno i celog bojlera u slučaju njegovog oštećenja. Pravilno održavanje i čišćenje flanšne može sprečiti probleme i produžiti vek trajanja bojlera. Preporučuje se redovno održavati i proveravati flanšnu, ukloniti naslage kamenca ili druge nečistoće koje je mogu oštetiti. Takođe, važno je proveriti stanje dihtung gume i zameniti je ukoliko je oštećena ili istrošena. Zamena flanšne bojlera, postupak je isti kao kod gore opisanog postupka zamene dihtung gume.

Pozovite 062/434-499