Čišćenje bojlera od kamenca

062/434-499

Ukoliko vam bojler slabo i sporo greje, pucketa dok greje vodu, troši dosta struje…  vreme je za čišćenje bojlera od kamenca. Zbog lošeg kvaliteta vode odnosno njene tvrdoće dolazi do taloženja kamenca u bojleru, te često stradaju grejač, procuri kazan. Kamenac se može nagomilati i začepiti odvode i otvore za odvod. Redovno čišćenje kamenca iz bojlera čuva kazan i unutrašnje delove bojlera.

Ako vam curi voda iz bojlera, najpre trebate biti svesni da je ovo jedan od najopasnijih kvarova po korisnika, a možda i najopasniji od svih ostalih kvarova na vodoinstalacijama. Prvi razlog je taj da voda koja curi može doći u kontakt sa strujom i direknto ugroziti život korisnika. Razlog broj dva je vrela voda iz bojlera koja može izazvati opekotine na koži.

Čišćenje bojlera od kamenca

Iako se pojedinim ljudima dešava da voda iz bojlera kaplje danima, a da pritom ne preduzimaju ništa da to saniraju ili spreče. Majstor vodoinstalater vas savetuje da ovako ozbiljne stvari ne treba da ignorišete jer potencijalno može izazvati ozbiljne posledice. Ako ste primetili da je voda iz bojlera počela da kaplje ili curi, ne treba da dižate paniku. Ne preporučujemo da sami istražujete razlog curenja vode iz bojlera ukoliko niste stručni u tome. Ako ne znate šta treba da radite, rizikujete da doživite ozbiljne posledice, čak i strujni udar. Najbolje bi bilo da pozovete iskusnu i kvalifikovanu osobu, a to je svakako majstor za vodu.

Čišćenje bojlera od kamenca Beograd

Vodoinstalater Beograd vam preporučuje da isključite bojler iz električne mreže na prekidaču (indikatoru). Ispod bojlera obavezno postavite neku kofu kad radite čišćenje bojlera od kamenca.  Ukoliko voda poprilično curi iz bojlera možete zatvoriti dotok hladne vode u bojler zatvaranjem ventila na hladnoj vodi ispod bojlera. Ako taj ventil nije u funkciji zatvorite glavni ventil. Pritisak u bojleru i sistemu oslobađate tako što na slavini pustite toplu vodu dok ne prestane curiti. Kod kuhinjskog niskomontažnog bojlera izvucite utikač iz utičnice, a vodu zatvorite na ek ventilima ako nema glavnog ventila. Imajte u vidu da nećete imati tople vode dok majstor vodoinstalater ne otkloni kvar.

Kamenac u bojleru

Kako očistiti bojler od kamenca

Ako se pitate kako očistiti bojler od kamenca daćemo vam neke smernice. Naravno, ukoliko želite da probate sami, popularno rečeno čišćenje bojlera od kamenca uradi sam. Prvo isključite bojler, preporuka je da spustite osigurač koji je namenjen za bojler i proverite ispitivačem da li ima struje. Zatim je potrebno da isključite dotok vode u bojler tj. zatvorite ventil hladne vode. Skinete brinoks crevo sa hladne vode, odvijete sigurnosni ventil i na njegovo mesto stavite crevo i usmerite gde će voda iz bojlera isteći (kada, wc šolja). Zatim polako skinete brinoks crevo sa tople vode i na taj način pustite vazduh u bojler kako bi voda krenula na cev hladne vode iz bojlera. Ispraznite vodu iz bojlera. Oprez! Voda u bojleru je vruća, pa može doći do opekotina.

Kako očistiti bojler od kamenca

Zatim polako skinete brinoks crevo sa tople vode i na taj način pustite vazduh u bojler kako bi voda krenula na cev hladne vode iz bojlera. Ispraznite vodu iz bojlera. Oprez! Voda u bojleru je vruća, pa može doći do opekotina. Nakon što se bojler isprazni od vode, potrebno je skinuti termostat, izvaditi grejač, dihtung gumu i anodu. Kazan bojlera ispirati pod mlazom vode da se ukloni prljavština i talog kamenca.

Čišćenje kamenca iz bojlera Novi Beograd

Vodoinstalater Novi Beograd preporuka za preventivno čišćenje kamenca iz bojlera je dva puta godišnje odnosno na svakih šest meseci. Razlog zbog kojeg bi to trebalo činiti je ušteda električne energije. Zašto? Kad se bojler nakupi kamenca grejač bude okružen njim i umesto da greje vodu on zagreva prvo kamenac. Zbog toga se voda duže greje i troši mnogo više električne nergije nego što je zaista potrebno. Redovno održavanje bojlera čuva unutrašnjost bojlera i njegovih delova, taloženje kamenca izaziva oštećenje grejača i na taj način dolazi do njegovog ,,probijanja” i iskakanja osigurača. Neprijatnog mirisa vode zbog nataloženosti kamenca u bojleru.

Čišćenje kamenca iz bojlera Novi Beograd

Čišćenje bojlera od kamenca Zemun

Čišćenje bojlera od kamenca  je važna procedura za održavanje bojlera. Ukoliko ste bojler očistili od kamenca, a niste pre toga dugo vremena, začudili ste se koliko kamenca ima i u kakvom su stanju njegovi delovi. Onda je svakako preporuka da zamenite grejač, anodu, dihtung gumu kako bi čišćenje bilo što efikasnije. Čišćenje bolera od kamenca je specifično i treba da ga obavlja iskusan majstor vodoinstalater, jer je proces težak i može zahtevati specifično znanje. Ukoliko želite da to odradi stručna osoba, pozovite, Vodoinstalater Zemun je tu za vas.

Pozovite 062/434-499