Zamena sigurnosnog ventila

062/434-499

Sigurnosni ventil je obavezan deo kod svakog bojlera koji radi pod pritiskom. Zamena sigurnosnog ventila je obavezna ukoliko je neispravan. U zavisnosti od namene bojlera, odnosno uputstva proizvođača, na tablici bojlera vidno je istaknuta karakteristika samog bojlera. Na tablici je naznačen radni pritisak bojlera,pa se na osnovu toga stavlja i određeni sigurnosni ventil. Ugrađuje se na desnu cev bojlera, odnosno na ulasku cevi hladne vode u bojler označene plavom bojom. Sigurnosni ventil na bojleru služi da spreči prevelik pritisak u bojleru.

Zamena sigurnosnog ventila

Na primer, kada se voda u bojleru zagreva dolazi do povećanja pritiska u kazanu. Ako pritisak u bojleru pređe određenu granicu zadatih vrednosti sigurnosnog ventila, on propusti vodu iz bojlera u sistem ili sigurnosni ventil kaplje na ispustu, na taj način oslobađa višak pritiska iz bojlera. Zamena sigurnosnog ventila je obavezna kada se otkrije da je oštećen. Neispravan sigurnosni ventil može da dovede do pucanja kazana, brinoks creva, kao i same vodovodne instalacije.

Zamena sigurnosnog ventila na kupatilskom bojleru

Sigurnosni ventil sprečava pražnjenje bojlera u slučaju nestanka vode u instalaciji, na taj način štiti unutrašnje delove od oštećenja (rad na prazno). Ukratko, sigurnosni ventil na bojleru služi kao važan sigurnosni uređaj koji štiti korisnika i vaše domaćinstvo. Štiteći vas od opasnih situacija koje nastaju usled prevelikog pritiska ili pregrevanja vode u bojleru. Zato je zamena sigurnosnog ventila na kupatilskom bojleru veoma važan korak u održavanju i servisu bojlera. Najčešći uzrok kvara sigurnosnog ventila je taloženje prljavštine i kamenca iz bojlera. Zato je bitno održavati kazan bojlera u kupatilu čistim, redovno čistiti od kamenca. Kao i sve njegove delove uključujući i sigurnosni verntil.

Zamena sigurnosnog ventila na kupatilskom bojleru

Preporučuje se povremeno otvaranje sigurnosnog ventila i ispuštanje male količine vode, na taj način sprečavate da gumica sigurnosnog ventila zapekne. Redovna provera i održavanje sigurnosnog ventila bojlera je obavezna kako bi se osiguralo njegovo ispravno funkcioniranje. Ukoliko vam je sigurnosni ventil na bojleru procureo, ima čudan zvuk dok se bojler puni ili se voda iz bojlera prazni i kad nema pritiska u instalacijama. Neophodna je zamena sigurnosnog ventila bojlera, bilo da se radi o kupatilskom velikom ili malom bojleru. Proveru sigurnosnog ventila trebalo bi raditi jednom mesečno, to je preporuka.

Zamena sigurnosnog ventila na kuhinjskom bojleru

Ukoliko vaš bojler u kuhinji radi pod pritiskom, obavezan je sigurnosni ventil na cevi hladne vode. Na samoj tablici proizvođač bojlera je naveo karakteristike, kao i nazivni pritisak. Ako primetite neispravnost sigurnosnog ventila, naša preporuka je da pozovete profesionalnog vodoinstalatera da proveri. Ukoliko je potrebna zamena sigurnosnog ventila na kuhinjskom bojleru, majstor će to i uraditi. Neispravan sigurnosni ventil na bojleru predstavlja opasnost po vašu bezbednost i trebalo bi ga zameniti što je pre moguće.

Zamena sigurnosnog ventila na kuhinjskom bojleru

Ako se desi kvar na vašem bojleru, budite bez brige. Možete nas pozvati da rešimo svaki novonastali problem sa vašim bojlerom u kuhinji. Bilo da imate problem sa grejačem jer ne greje vodu ili vam je potrebna zamena sigurnosnog vrentila. Angažujući nas za vaše probleme, dobijate kvalitetnu uslugu od strane iskusnih i stručnih majstora. Potrudićemo se da u najkraćem roku obezbedimo normalan rad kuhinjskog bojlera, a vi ubrzo i toplu vodu.

Neispravan sigurnosni ventil

Postoje neki znakovi koji ukazuju na to da je neispravan sigurnosni ventil na bojleru. Jedan od znakova neispravnosti je pojava vode ili curenje oko sigurnosnog ventila na bojleru, to može biti jasan znak da je ventil neispravan. Ako primetite da je pritisak vode u bojleru viši od uobičajnog normalnog, to može značiti da sigurnosni ventil ne funkcioniše ispravno, jer ne uspeva da reguliše pritisak. Ukoliko voda u bojleru dostiže veoma visoku temperaturu, a sigurnosni ventil ne ispušta paru ili vodu kako bi oslobodio pritisak iz bojlera, najverovatnije je neispravan.

Neispravan sigurnosni ventil

Pojava neobičnih zvukova prilikom rada bojlera tj. propuštanja vode kroz sigurnosni ventil, može skrenuti pažnju na jasan problem sa njegovim radom. Isto tako, ukoliko je dovodno crevo hladne vode toplo na dodir nagoveštava da je neispravan sigurnosni ventil na bojleru, te je potrebna zamena. Možete nas uvek pozvati ukoliko imate neke nedoumice ili nejasnoća u radu vašeg bojlera odnosno sigurnosnog ventila. Potrudićemo se da vam damo jasane i precizne odgovore na sva vaša pitanja. Ukoliko je potrebno i izvršimo uslugu na obostrano zadovoljstvo.

Kako zameniti sigurnosni ventil na bojleru

Zamena sigurnosnog ventila na bojleru može biti opasna ukoliko nemate zananja i iskustva u servisiranju bojlera. Ukoliko niste sigurni u svoje veštine, ili niste stručni u tom pogledu, najbolje je da potražite pomoć profesionalnog vodoinstalatera. Ako ipak odlučite da sami zamenite sigurnosni ventil, objasnićemo vam kako zameniti sigurnosni ventil sam svoj majstor, ili uradi sam, svejedno je. Pre nego što počnete sa bilo kojim radovima na bojleru, isključite bojler sa električne mreže. Zatim zatvorite dotok vode u bojler na ventilu ispod bojlera. Ukoliko taj ventil nemate ili nije u funkciji, zatvorite glavni ventil u vašem kupatilu. Skinite brinoks crevo sa sigurnosnog ventila, a zatim pažljivo skinite sigurnosni ventil. Da bi skinuli ventil potrebno je da imate odgovarajuć alat. Nemojte raditi ništa na silu kako ne bi oštetili bojler i njegove delove. Voda u bojleru je vruća, pa budite veoma oprezni prilikom skidanja zaštitnog ventila.

Kako zameniti sigurnosni ventil na bojleru

Pripremite kofu za vodu iz bojlera ili stavite crevo kako bi usmerili vodu ka wc šolji, kadi ili nekom drugom odvodu. Nakon što ste skinuli ventil, voda iz bojlera će početi da izlazi, budite oprezni i pripremite sve na vreme, kako ne bi došlo do poplave u kupatilu. Kada ste ispraznili vodu iz bojlera, očistite navoj cevi hladne vode, namotajte teflon konac i postavite nov odgovarajuć sigurnosni ventil. Namestite brinoks crevo i prekontrolišite sve spojeve da li su dobro i čvrsto namešteni. Otvorite ventil i napunite bojler vodom. Pustite toplu vodu na slavini i proverite da li voda teče normalno. Još jednom proverite sve spojeve, da nema curenja, pre nego što bojler povežete na struju i pustite u rad. Nadam se da smo vam pomogli u ovom kratkom ali jasnom uputstvu kako zameniti sigurnosni ventil. Ukoliko imate neko pitanje ili želite da to odradi iskusni serviser bojlera, nazovite nas.

Pozovite 062/434-499